SaaS چیست؟
SaaS یک مدل انتشار نرم افزار در فضای مجازی در بستر اینترنت است. SaaS سازمانها را از نصب نرم افزارها در رایانههای شخصیشان و استفاده از سخت افزار بی نیاز کرده است. چنین امکانی همچنین سازمانها را از نگهداریهای سخت افزاری و خرید لایسنس نرم افزارها بی نیاز کرده است.
مزایای این مدل به شرح زیر است:
- پرداختهای منعطف: باوجود هزینه خرید نرم افزار و یا هزینههای پشتیبانی آن، کاربران به سمت SaaS روی می آورند؛ به این دلیل که پرداخت در این حالت بر اساس مدل PAYG یا پرداخت به محض استفاده در نظر گرفته میشود. استفاده از این روش برای سازمانها می تواند بسیار مقرون به صرفهتر باشد. کاربران در هر زمان که بخواهند میتوانند خدمت نرم افزاری خود را متوقف سازند.

- به روز رسانی خودکار: بجای خرید یک نرم افزار جدید، کاربران با استفاده از چنین سرویسهایی به طور خودکار به روز رسانی ها را دریافت می کنند (این کار توسط سرویس دهنده انجام می شود). این مشخصه کار کارمندان فناوری اطلاعات سازمان را نیز کمتر میکند، چون نیازی به نصب دستی به روز رسانی وجود نخواهد داشت.
- دسترسی آسان: با وجود بودن این امکان بر بستر اینترنت، از هرجایی امکان دسترسی به آن وجود خواهد داشت.

از جمله معایب چنین سرویسی میتوان به متکی شدن دائم به سرویس دهنده که با ریسک نیز همراه خواهد بود اشاره کرد. چنین سرویس دهندگانی ممکن است با یک شکاف امنیتی و یا مشکلات دسترسی کاربران مواجه شوند.
برخی از سازمانهایی که چنین سرویسهایی را ارائه میکنند به شرح زیر هستند:
- Microsoft: سرویسهایی چون Office، فضای ابری (Cloud) و …
- Adobe Creative Cloud: ابزارهای ویرایش، طراحی گرافیکی، ویرایش فیلم و …
- Amazon Web Services
- Google G Suit
- GitHub: نرم افزار آنلاین توسعه و پیگیری نرم افزار. استفاده در پروژه های منبع باز
- …
در نتیجه استفاده از چنین سرویسهایی برای سازمانها بسته به شرایطشان مقرون به صرفه از لحاظ زمانی و مالی خواهد بود.
منبع:
searchcloudcomputing.techtarget.com